Το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες αμφισβητείται μόνο για τους αντικειμενικούς λόγους που προβλέπονται στο νόμο.

Η ΔΕΔ κλήθηκε πρόσφατα να εξετάσει δύο προσφυγές φορολογουμένων που αμφισβητούσαν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στην πρώτη εξ αυτών, ο προσφεύγων επικαλείται παραβίαση των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της αναλογικότητας, αμφισβητώντας τη μεθοδολογία υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος.

Στη δεύτερη υπόθεση, η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι λόγω της περιορισμένης δραστηριότητάς της, το πραγματικό εισόδημά της είναι χαμηλό και ότι στηρίζεται οικονομικά από τρίτους, χαρακτηρίζοντας το τεκμαρτό εισόδημα υπερβολικό και αβάσιμο.

Η Φορολογική Διοίκηση απέρριψε και τις δύο προσφυγές, κρίνοντας ότι οι λόγοι που επικαλούνται οι φορολογούμενοι δεν εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις αντικειμενικής αμφισβήτησης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Ειδικότερα, οι ισχυρισμοί περί παραβίασης συνταγματικών αρχών και περιορισμένης δραστηριότητας δεν τεκμηριώνονται επαρκώς με αποδεικτικά στοιχεία ή αντικειμενικές περιστάσεις, όπως νοσηλεία, φυσικές καταστροφές ή ανωτέρα βία. Παράλληλα, η Διοίκηση αντέκρουσε ότι εφαρμόζει τις διατάξεις για τον καθορισμό τεκμηρίων εισοδήματος με βάση θεσμοθετημένους συντελεστές και διαδικασίες, δίνοντας έμφαση στη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και την ισχύ των τεκμηρίων ως μέσο φορολογικής διαφάνειας (ΔΕΔ 3022/2024, ΔΕΔ 3027/2024).